Metode de Introducere a Matcilor Selectionate

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Indicatii preliminare Introducere Matca Selectionata

Dupa primirea matcilor, puneti cate un strop de apa pe partea venitalata a coliviei de transport pentru ca albinele care insotesc matcasa se hidrateze si poata sa consuma fondantul mai usor.

Matca din colivie poate rezista in conditii normale cateva zile, totusi trebuie tinutala umbra intr-un loc intunecos la temperatura camerei. Este posibil sa moara cateva albine insotitoare pe aceasta perioada.

Este recomandat ca introducerea de matci selectionate in noile familii de albine sa se faca imediat dupa primire.
Deasemenea, trebuie neaparat ca in noua familie, sa nu fie prezente nici matca, nici botcile, pentru ca lucrul acesta ar reduce enorm sansele de acceptare. In practica se recomanda orfanizarea familiei cu cel putin 24 de ore inainte de introducere.

Pentru ca succesul introducerii sa fie de peste 95%, noi recomandam ca aceasta orfanizare sa se faca cu opt sau noua zile inainte deasemenea inlaturarea periodica a botcilor de salvare construite. Astfel albinelor le va imposibil sa se mai salveze  prin construcia de botci si vor accepta cu entuziasm noua matca, fiind constiente ca este o unica si ultima sansa.

Colivia cu matca se introduce imediat sum podisor, intre rame cu puiet ( in mijlocul cuibului) concomitent cu indepartarea capacelului de plastic pentru a lasa albinele sa consume serbetul si sa elibereze noua matca selectionata. Lucrul acesta se va intampla de regula in urmatoarele doua zile. Trebuie avut in vedere ca nimic sa nu obstructioneze eliberarea matcii. Verificare da acceptare se face dupa mai mul de patru sau cinci zile, nu este necesar sa vedeti neaparat matca, prezenta oulelor confirma deja acceptarea.

In tot acest timp nu deranjati familia SUB NICI O FORMA.

 O alta strategie de introducere de matci, cu un grad de succes foarte ridicat, il reprezina folosirea custii de acceptare.

Cusca de acceptare

Prin acest sistem se da posibiliatea matcii de a a incepe ponta numaidecat. Ca inconveninent ar fi manipularea manualaa matcii, care trebuie facuta cu mare finete.

Se alege o zona din interiorul cuibuilui care contine puiet foarte aproape de a ecloziona, celule goale si celule cu miere. Trebuie avut in vedere ca la pozitionarea custii pe fagure sa nu intre nicio albina. Numai cele care vor ecloziona in interiorul custii vor fi cele care vor intra in contact cu noua matca.

In aproximativ patru, cinci zile ar trebui ca matca sa ponteze deja in spatiul gol

Situatia in care matca este acceptata

Daca in acelasi timp cu prezenta oualeor proaspat depuse in celule observati si un comportament calm al familiei, iar albinele nu isi mai doresc sa intre cu orice pret in cusca metalica, inseamna ca a fost acceptata cu succes si o puteti elibera.

Situatia in care matca nu este acceptata

Daca totusi vedeti ca dupa acest interval de patru zilezile, albinele inconjoara cusca si au un comportament agresiv, inseamna ca una sau mai multe din conditiile amintite nu a fost indeplinita, iar sansele de acceptare pot deveni nule. Astfel, se impune controlul amanuntit al familiei de albine in cautarea de matca (imperecheata sau virgina) sau de botci.

Am intalnit in decursul timpului cu totii situatia in care familia se afla in procesul de schimbare linistita, astfel, in stup existand doua matci. Inlaturand una singura, nu am indeplinit conditiile de acceptare, iar introducrerea noii matci nu a reusit.

Cu timpul am testat majoritatea strategiilor de introducere a matcilor, si am tras concluzia ca acestea au cel mai mare procent de reusita.

Comments (1)

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *